כאשר מתרחשת “תאונת דרכים” כלשונה בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, נגרם בדרך כלל נזק גוף ו/או נזק רכוש. מאמר זה יעסוק בנזקי גוף כתוצאה מתאונת דרכים.
לאחר תאונת דרכים, המשטרה בדרך כלל תוזמן למקום התאונה. המשטרה תאסוף את פרטי הרכבים והנהגים המעורבים, את פרטי פוליסות הביטוח שלהם, את פרטי הנפגעים בתאונה (בין אם הם נהגים/ נוסעים ברכבים המעורבים ובין אם הם הולכי רגל). מאוחר יותר תנפיק המשטרה “אישור משטרה” עם כל פרטי התאונה, פרטי הרכבים המעורבים, הנהגים המעורבים והנפגעים, פרטי פוליסות החובה של הרכבים המעורבים, תאריך התאונה, שעת התאונה, מקום התאונה ושאר פרטים רלבנטים.
במידה ולא הגיעה משטרה למקום, על הנפגע שנגרמו לו נזקי גוף לגשת למשטרה ולדווח על קרות התאונה. אישור המשטרה על התאונה ישרת את הנפגע בהמשך לצורך ההליך המשפטי ויהווה ראיה ראשונית לעצם קרות התאונה ונסיבותיה.
הנפגע בתאונה יפנה לקבלת טיפול רפואי בבית חולים או בקופת חולים ויאסוף את המסמכים המתעדים את הטיפול שקיבל.
מי היא המבטחת המעורבת? למי פונים?
במידה והנפגע בתאונה הוא נהג הרכב או נוסע ברכב, המבטחת שתפצה היא המבטחת בביטוח חובה של אותו רכב, גם אם בתאונה היו מעורבים רכבים נוספים. במידה ומדובר בהולך רגל המבטחת שתפצה היא מבטחת הרכב הפוגע. אם היו כמה רכבים שמעורבים באותה תאונה- אזי כל מבטחותיהם ישאו בפיצוי הולך הרגל בחלקים שווים.
אילו מסמכים צריך כדי לפנות לחברת הביטוח?
עורך דין העוסק בתביעות תאונות דרכים יאסוף את המסמכים הראשוניים הנדרשים לו על מנת לפנות אל המבטחת המעורבת: אישור משטרה, רשיון נהיגה בתוקף, תעודת ביטוח חובה בתוקף, מסמכי הטיפול הרפואי, קבלות על הוצאות שהצטברו ועוד. כמו כן לדרישה המופנית את חברת הביטוח מצרפים טופס ויתור על סודיות רפואית. יש חברות ביטוח שיבקשו לעיין במסמכים המעידים על תיקון הרכב או בדו”ח שמאי, כך הן ילמדו אם מדובר בתאונה של מה בכך, או בתאונה שגרמה גם לנזק רכוש ממשי.
מתי פונים לחברת הביטוח?
עיתוי הפניה את המבטחת יקבע לפי הענין: כאשר מדובר בתאונות שעל פניהן נראות תאונות קלות שאינן מותירות נזק קבוע, הפניה אל חברת הביטוח תעשה בחודשים שלאחר התאונה ולאחר תום הטיפול הרפואי שניתן בקשר לתאונה. במידה שמדובר בתאונת דרכים בה נגרמו פגיעות גוף שיתכן שיותירו נזק קבוע מומלץ להמתין לפחות שנה ולא לנהל משא ומתן עד להתייצבות המצב והתקבעות הנזק. ובמקרה שמדובר בתאונות קשות המובילות להפסקת עבודה זמני או קבוע הפניה למבטחת תעשה בסמיכות לאחר התאונה על מנת שהמבטחת תקדים תשלום תכוף לנפגע.
מה הוא תשלום תכוף?
תשלום תכוף הוא פיצוי על חשבון הפיצוי הסופי שנועד לאפשר לנפגע תאונת דרכים לעמוד בצורכי הריפוי שלו, בצורכי מחייתו (מזון, לבוש, מגורים, למודים) ומחיית בני המשפחה שפרנסתם עליו, ובצרכי הסיעוד שלו (סיוע בפעולות היומיום, השגחה הדרושה לנפגע עקב התאונה, וניהול משק ביתו). התשלום התכוף מאפשר לנפגע לקבל פיצוי חלקי עוד לפני ההחלטה הסופית על הפצויים. תחילה יש לפנות אל המבטחת בדרישה לתשלום תכוף, בתוך 60 יום חייבת המבטחת להשיב לדרישה , ולא- ניתן להגיש בקשה לתשלום תכוף לבית המשפט. בקשה לתשלום תכוף נעשית כבקשה בתוך תיק תאונת דרכים או שיכולה להיות מוגשת עוד קודם להגשת התביעה העיקרית.
האם ניתן לקבל פיצוי בלי תביעה?
בהחלט. בתביעות תאונות דרכים, עורך הדין יוכל לנהל משא ומתן עם המבטחת ולנסות להגיע לסכום ראוי. אם הדבר אינו מתאפשר ניתן להגיש תביעה לבית משפט שלום או מחוזי, לפי הענין. אגרת הגשת התביעה עולה כ- 700 ₪ בבימ”ש שלום וכ- 1150 ₪ בבית משפט מחוזי (נכון לשנת 2011). הסכומים מתעדכנים מדי שנה.
מי קובע את הנכות?
בתביעות תאונות דרכים מומחה מטעם ביהמ”ש קובע את הנכות. אם מדובר בתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה ניתן גם לפנות לביטוח לאומי שיקבע את הנכות וקביעת הביטוח הלאומי מחלקת נכוות מעבודה מחייבת במסגרת תביעות תאונות דרכים.
מה גובה הפיצוי?
יש שיקולים רבים בקביעת הפיצוי בתביעות תאונות דרכים. בתאונות קלות שלא הותירו כל נכות הפיצוי יעמוד על אלפי שקלים בודדים בדרך כלל. אם התאונה גרמה להפסדי שכר זמניים הם כמובן ילקחו בחשבון במסגרת הפיצוי. הפיצוי יפסק בהתחשב בגילו של הנפגע. נפגע צעיר יסבול הפסדים לאורך שנים ארוכות יותר. נפגע מבוגר שאינו בגיל עבודה לא יוכל לקבל פיצוי על הפסדי שכר לדוגמא. הפיצוי יפסק כמובן בהתחשב בשיעור הנכות הצמיתה שנקבעה לנפגע- ככל שהנכות גבוהה יותר ו”תיפקודית” יותר היא בעלת פוטנציאל לגרום להפסד ממשי וגבוה יותר.
כמה זמן מתנהלות תביעות תאונות דרכים?
תביעה שמסתיימת בפשרה לפני הגשת תביעה תסתיים בדר”כ תוך חודשים בודדים. הגשת תביעה לבית המשפט תאריך את אורך חיי ההליך אשר יכול להימשך שנה שנתיים ואף יותר.